TRAKE ZA TRČANJE

 

Traka za trčanje je jako korisna sprava, zato što treningom aktiviraju sve mišićne grupe i vrlo pozitivno utiče na ceo vaš organizam, a prvenstveno pozitivno utiče na Vaš kardiovaskularni sistem. Veoma je bitno da znate ispravno trčati na traci kako bi ste izbegli oštećenje zglobova i vezivnog tkiva. Osobe koje nikada nisu trčale na traci, trebalo bi za početak samo hodati. Kroz određeni vremenski period  će se izgubiti osećaj nestabilnosti pa bi onda polako mogli da povećavate brzinu, a sve u skladu sa svojim mogućnostima.

 

Ono što je jako bitno kod trake za trčanje je to što možete tačno da odredite brzinu trčanja odnosno da je podesite onako kako vama u tom trenutku odgovara. Dok trčite na traci u svakom trenutku možete da pratite potrošnju kalorija, brzinu kojom se krećete, koliki ste put prešli i ono što je najbitnije da pratite rad vašeg srca, odnosno merite puls.

 

Podloga na traci kojom se trči je dosta mekana, dok se ispod nje nalazi  ploča koja je oslonjena na male amortizere što predstavlja veliko olakšanje za zglobove, što nije slučaj  kada trčite u prirodi ili na tvrdoj podlozi, betonu, asfaltu itd.

 

 

Prednosti 

  • Pojačan tonus mišića

Hod i trčanje na traci za trčanje ojačavaju i toniraju vaše butine, zadnju ložu i kvadricepse. Korišćenje opcije nagiba će pomoći da se mišići vaših nogu toniraju još više. Ako trčite bez držanja za drške, možete da tonirate i mišiće na rukama.

  •  Poboljšana fleksibilnost mišića

Kao vežba umerenog inteziteta, trake za trčanje pomažu da Vaši zglobovi ostanu fleksibilni. I pošto hodate na traci, umesto na tvrdoj podlozi, umanjuje se loš uticaj na kolena i ostale zglobove. Ako imate artritis, traka je odličan način da olabavite Vaše zglobove i da sprečite neželjeni bol.

  • Unapređeni kardiovaskularno zdravlje

Traka za trčanje pruža odličnu kardiovaskularnu vežbu i pomaže da se poboljša srčano zdravlje. Svaki put kada napravite korak na traci, Vi jačate Vaše srce. Jačanjem Vašeg srca, snižava se Vaš krvni pritisak. Pored toga, samo trčanje ili hodanje pojačava protok krvi, što smanjuje opterećenje srca.