Bol u čukljevima

 

Obično ih vidite na bosim stopalima na plaži kako štrče kroz kaišiće sandala ili kao kvrgagavu bočnu izbočinu na nečijoj cipeli. Čukljevi su koštane kvrge koje se razvijaju na zglobu palca. Mogu da budu bezbolni il da bole i mogu deformisati stopalo dovodeći do estestkih i zdravstvenih problema.

Čukljevi proširuju stopala i sužavaju izbor obuće, osuđujući ljude na doživotno biranje ravne i široke obuće i život u bolu. Za neke ljude, čukljevi nisu nešto oko čega se mnogo brinu, dok za druge ljude, smanjuju aktivnost, ometaju kretanje i utiču na njihov kvalitet života.

 

Kako nastaju čukljevi


Medicinski termin koji se koristi za čukljeve je hallux valgus. Zahvaćeni zglob palca je metatarzofalangealni zgob. Na tom mestu duga metatarzalna kost stopala povezuje sa prvom falangom (kost) palca. Ako se ove kosti pomere iz prirodnog poravnanja, formiraju se čukljevi, jer metatarzofalangealni zglob postaje veći i iskače iz koštanog sistema stopala. Čukljevi mogu postati otečeni, crveni i bolni. U nekim slučajevima čukljevi napreduju do te tačke da palac počne da prekriva drugi prst. U uznapredovalim slučajevima može da se ošteti hrskavica i dođe do nastanka osteoartritisa.
 
Česta zabluda je da se čukljevi pojavljuju samo kod starijih osoba. Jedan vrsta čukljeva se javlja i kod adolescenata, najčešće devojčica u starosnoj dobi od 10 do 15 godina. Čukljevi kod odraslih mogu se pojaviti u bilo kom godištu od 20-tih godina, pa na dalje.
Genetika igra bitnu ulogu kod stavaranja čukljeva. tako da je najbolji način da procenite da li ćete imati čukljeve da pogledate stopala vaše majke ili bake.
 
Žene češće dobijaju čukljeve u odnosu na muškarce. Ista elastičnost vezivnog tkiva koja čini žene savitljivijim takođe ih čini podožnijim za dobijanje čukljeva. Dok je naslednost jedan od glavnih faktora, dugotrajno nošenje neudobne i neodgovarajuće obuće koja forsira neprirodan položaj prstiju može dovesti do nastanka čukljeva, kao i određena medicinska stanja kao što je reumatoidni artritis. Kongenitalni deformiteti stopala mogu takođe prouzrokovati čukljeve.
 
Žene češće dobijaju čukljeve u odnosu na muškarce. Ista elastičnost vezivnog tkiva koja čini žene savitljivijim takođe ih čini podožnijim za dobijanje čukljeva. Dok je naslednost jedan od glavnih faktora, dugotrajno nošenje neudobne i neodgovarajuće obuće koja forsira neprirodan položaj prstiju može dovesti do nastanka čukljeva, kao i određena medicinska stanja kao što je reumatoidni artritis. Kongenitalni deformiteti stopala mogu takođe prouzrokovati čukljeve.
 
Profesije koje kao sastavni deo posla imaju stajanje po ceo dan na nogama u stvarnosti ne prouzrokuju čukljeve. Cipele sa visokom štiklom takođe nisu primarni uzrok. Postoje stvari koje pogoršavaju stanje čukljeva, i jedna od njih je nošenje cipela sa visokom štiklom, ali pre toga mora da postoji genetska predispozicija za stvaranje čukljeva.
 
Muškarci takođe dobijaju čukljeve u manjem broju, mada se čini da oni i u manjoj meri traže neko rešenje za njih. Jednostavan razlog za to je da je muška obuća udobnija i šira.
 
U osnovi postoje tri razloga zašto ljudi dolaze na tretman čukljeva. Jedan je estetski, drugi je da više ne mogu da obuju svoje cipele, a treći je bol. On ograničava njihovu sposbnost da vežbaju, ili izvode svakodnevne aktivnosti.
 

Bol u čukljevima

Ako osećate bol unutar stopala i zglobu palca i imate sledeće simptome, najverovatnije imate čukalj…
 
  • Otok i crvenilo u istom regionu

  • Osećaj pečenja ili utrnulost palca

  • Smanjen opseg pokreta zgloba palca

  • Bolna bursa (kesica napunjena tečnošću) na unutrašnjoj strani stopala na zglobu palca

  • Bol u tom predelu stopala tokom nošenja obuće - naročito ako je obuća preuska ili ima visoku štiklu

  • Bol u ovom predelu tokom aktivnosti

  • Razvoj kurjeg oka između palca i drugog prsta

  • Stvaranje žulja u ovom predelu stopala

 
Dve vrste bola su povezane sa čukljevima. Jedan nastaje kada cipela trlja kost, a drugi je artritički bol od upaljenog zgloba. 
Kada bol uznapreduje pored primene konzervativnih tretmana koji uključuju primenu antiinflamatornih lekova, kada aktivnost postane značajno ograničena, ili kada se razvije značajan deformitet stopala, već se pomišlja na operaciju čukljeva.
Većina hirurga se slaže da je operacija čukljeva jedino pravo rešenje za čukljeve. Mere se različiti uglovi koji su izmenjeni, a intervencija se radi i na samom čuklju. Uklanja se zapaljenjem promenjeno meko tkivo, ili burza, i iregularna kost. Zatim se različitim presecanjem kosti ispravlja osovina ili pravac pružanja prve metatarzalne kosti kako bi se smanjio intrametatarzalni ugao. Često je potrebno da se interveniše i na mekim tkivima i na zglobu, a ne samo na kostima.
Probajte prirodno rešenje i oslobodite se bola u stopalima pri hodu i dodiru, koji potiče od čukljeva i ponovo se krećite bezbrižno i vratite se svim aktivnostima koje su bile otežane ili onemugćene zbog čukljeva.
Bez operacija, anestezija i dugog i bolnog oporavka. 
Uz pomoć Regenex Tretmana na potpuno prirodan, bezbolan i bezbedan način možete se osloboditi bolova koji protiču od čukljeva. Jaki bolovi u stopalu i bolovi u čukljevima nestaju posle par tretmana, ali se sami čukljevi tretiraju još neki period koji zavisi od stepena deformiteta.
 

Ako ste zainteresovani, možete saznati više o dejstvu i mogućnostima našeg Regenex Tretmana pozivom na telefon 063 225996.