Kifoza je vrsta deformiteta leđa gde postoji povećanje fiziološke krivine grudnog dela kičmenog stuba. 

Podsetimo se anatomije: Postoje tri dela kičme, koja se nazivaju cervikalnitorakalni i lumbalni.

Vratna kičma je na vrhu i uključuje kičme koje pokreću vaš vrat. Torakalni je na sredini vaših leđa. Lumbalna kičma je vaš donji deo leđa. (Neki smatraju najniži deo, sakralnu kost i repnu kost, četvrtim delom.)

Svaki deo ima svoju prirodnu krivinuKifoza se odnosi na krivinu u torakalnoj kičmi.


U kategoriji problematične kifoze postoje tri glavna tipa:

Posturalna: Ovo je najčešći oblik. Kao što i samo ime govori, posturalna kifoza je uzrokovana lošim držanjem tela. Iako želite da pratite prirodne krivine kičmenog stuba, i umesto da je držite savršeno uspravnom, previše savijanja (recimo dok gledate mobilni i kuckate poruke) može biti veom loše. Ova vrsta kifoze se obično javlja kod dece i adolescenata, a devojčice ga razvijaju češće od dečaka. Ovo se razlikuje od skolioze, još jednog stanja kičme koje se razvija kod adolescenata. Kod skolioze, kičmeni stub se savija u jednu stranu za razliku od kifoze gde se savija napred.

Šermanova kifoza: Nazvana po danskom radiologu koji ju je prvi opisao, Šermanova kifoza ili Šermanova bolest takođe počinje oko adolescencije. Generalno, to se dešava kada prednji deo pršljenova ne raste tako brzo kao zadnji, pa kosti počinju da formiraju klinasti oblik. Ova bolest može biti ozbiljnija od posturalne kifoze i zahvatiti i lumbalnu kičmu. Češće je kod dečaka nego kod devojčica i prestaje da napreduje kada tinejdžer završi sa rastom.

Urođena kifoza: Najređi oblik bolesti, ovaj tip dijagnostikuje se pri rođenju i nastaje tokom fetalnog razvoja. U urođenoj kifozi, pršljeni se spajaju, a ne razdvajaju normalno.

 

Šta uzrokuje kifozu?

Uzrok zavisi od vrste kifoze koju imate. Genetika može igrati ulogu i ako pogledate zakrivljenost kičmenog stuba svojih rođaka, možete videti koliko se taj određeni stepen kifoze može naslediti.

Ostali poremećaji koji mogu povećati rizik:

 • Kompresijski prelomi: Ove povrede mogu biti veliki krivac za kifozu, posebno ako imate frakturu zbog koje se pršljenovi urušavaju jedni prema drugima. Osteoporoza – kada vam kosti postanu tanke i slabe – čini ove prelome mnogo verovatnijim.
 • Degenerativni kičmeni artritis: Kao i svaka vrsta artritisa, ona u vašoj kičmi može stvoriti ukočenost i vremenom se može pogoršati.
 • Ankilozirajući spondilitis: Oblik zapaljenog artritisa, ankilozirajući spondilitis obično se javlja u ranoj odrasloj dobi.
 • Mišićna distrofija: Ovo genetsko stanje uzrokuje slabljenje mišića, uključujući mišiće oko kičmenog stuba.
 • Tumor kičme: Bez obzira da li se tumor pokazao kancerogenim, on može prouzrokovati kompresiju i uticati na vašu fleksibilnost, uzrokujući to pogrbljeno držanje.
 • Starost je još jedan značajan faktor. Kako počnete da gubite gustinu kostiju, to može da stvori veći pritisak na kičmene diskove. Naknadna kompresija može dovesti do toga da se kičma izvije napred u hiperkifozu.

Studija u časopisu Journal of Orthopedic & Sports Phisical Therapy pokazuje da se ugao kifoze povećava nakon 40. godine, posebno kod žena. Zapravo, 20 do 40 posto muškaraca i žena u tom dobu ima kifozu, a žene imaju brži napredak.

Ali zapamtite, to što se malo pogrbite ne znači da morate imati i neugodne simptome.

Koji su simptomi kifoze?

Simptomi kifoze mogu biti:

 • Umor
 • Blagi bolovi u leđima
 • Zaobljeni gornji deo leđa
 • Osetljivost i / ili ukočenost kičme

 

U težim slučajevima, pacijenti prijavljuju otežano disanje, nelagodnost ili bol u grudima i / ili utrnulost, slabost i / ili peckanje u nogama.

Kako se dijagnostikuje kifoza?

Specijalista za kičmu može utvrditi da li vaša kifoza zahteva lečenje. Procena uključuje:

 • Vašu medicinsku i porodičnu istoriju
 • Dubinski fizički i neurološki pregled
 • Snimanje (rendgen, magnetna rezonanca (MRI))

Na fizičkom pregledu lekar će vam pregledati leđa i opipati kičmu tražeći abnormalnosti. Lagano će pritiskati mišiće da bi video da li su osetljivi. Takođe će tražiti da se savijete napred a on će gledati sa strane, što je najbolji ugao za procenu zaobljene krivine.

Neurološki deo uključuje testiranje vašeg nervnog sistema, obično pomoću refleksnog čekića. Ovo nije bolno, već samo proverava da li vaši živci dobro funkcionišu.

Vaš lekar takođe može zatražiti demonstraciju ravnoteže i koordinacije – praktično tražiće da hodate u ordinaciji na određene načine.

 

Dijagnoza kifoze

Fizički pregled je najbitniji deo dijagnoze kifoze.

Ako su dostupni prethodni snimci kifoze, specijalista za kičmu uporediće starije slike sa najnovijim.

Snimci se koriste za merenje veličine ili ugla kifoze. Snimak sa prethodnog ispitivanja može pomoći u praćenju stope napredovanja veličine krivine – i odgovoriti na pitanje: „Da li je zakrivljenost veća?“ Ostali testovi mogu uključivati testove krvi, ispitivanje plućne funkcije (za merenje kapaciteta pluća) i    ispitivanje gustine kostiju.

Lekar će možda čak i po tome kako stojite i sedite videti koliko je vaša kifoza teška – iako to naravno samo po sebi neće dovesti do dijagnoze. Ako ne možete da se uspravite do kraja ili imate problema sa ravnotežom, lekar će možda razmotriti lečenje – ili pojačati vašu trenutnu terapiju.

 

Koristite prirodno rešenje za ispravljanje kičmenog stuba i oslobodite se nelagodnosti u stomaku i bola u leđima, koji potiču od kifoze i ponovo se krećite bezbrižno i vratite se svim aktivnostima koje su bile otežane ili onemugćene zbog kifoze.
Bez operacija, anestezija i dugog i bolnog oporavka. 
Uz pomoć Regenex Tretmana i vežbama na tonirajućim stolovima na potpuno prirodan, bezbolan i bezbedan način možete ispraviti kičmeni stub i osloboditi se nelagodnosti i bolova koji potiču od kifoze. Jaki bolovi i nelagodnosti nestaju posle par tretmana, ali se kifoza tretira još neki period koji zavisi od stepena deformiteta kičmenog stuba.
 

Ako ste zainteresovani, možete saznati više o dejstvu i mogućnostima našeg Regenex Tretmana i vežbama na tonirajućim stolovima pozivom na telefon 063 225996.